PROCES NORMALIZACIJE ODNOSA IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE U 2018
10/12/2018|Autor: Administrator|
|

SEVERNA MITROVICA - U poslednjoj  emisiji Sporazum, , sabirani su utisci o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine u 2018.godini. Za Sporazum su govorili politički analitičari iz Pritštine i Beograda Beljuj Bećaj i Dušan Janjić, a čule su se  i izjave novinara Živojina Rakočevića, direktora TV Mitrovica Nedžmedina Spahijua, direktora RTV Mir u Leposaviću, Nenada Radosavljevića i Fljorijana Ćehaje iz Kosovskog centra za bezbednosne studije.
 
Briselski dijalog je prekinut i niko ne zna kada ce biti nastavljen.   Naseg sagovornika je obradovala konstatacija da on mora biti nastavljen. Becaj   smatra da je svaki  dijalog dobar cak i bez rezultata. 
,,Mislim da je bez odgovornosti evropska zajednica, setimo se pre par godina je to pocelo, nastavlja se i danas, tzv konstruktivne  ambivalentnosti – dvoznacnosti, i sada nije mogla evropska zajednica od prvog dana pocetka dijaloga makar da upozna javnost u Srbiji i na Kosovu i zainteresirane strane medjunarodne zajednice sta se zapravo dogadja u tom procesu. Dakle, zar nije mogla samo da potvrdi dali su se nosioci nekih dogovora slozili oko nekih  pitanja ili makar da se nisu slozili. I sta smo dobili mi posle sedam godina? Dobili smo ambivalentna tumacenja kako je Beograd ostvario jedan cilj, odnosno kako je Pristina ostvarila svoj cilj, a zapravo  sustina ciljeva udaljava gradjane od pretpostavljenih ciljeva.
 
Dok je Becaj skeptican po pitanju pogresaka, osnivac  Foruma za etnicke odnose u Bgd, Dusan Janjic  smatra da je  sam pocetak  2018 obelezio celu godinu. Navodi da od 2015 godine dijalog ne postoji i istice da su tada poslednji sporazumi  potpisani  i da ne treba da cudi ni trenutna odluka Pristine da poveca namete od 100 odsto.
,,Toliko je taj plan, koji je na prvi momenat delovao suludo, prvo deset ,pa onda sto posto,  toliko je on politicki bezbedonosno koordiniran, najmanje  ekonomski  ce ispasti da je Srbija bila u pravu, politicari  Srbije a da su najvise stradali gradjani i trgovci. Toliko je to puno elemenata koje je dobro koordinirano da ne lici na pristinsku vlast. Ja cu biti potpuno otvoren i reci da je to zaista uradjeno planiranje i sve uz pomoc prisutnih predstavnika kvin grupe na terenu i izvodjenje nekih operacija preko profesionalnih privatnih firmi,  ali i zaista  podrsku Amerike, narocito u poslednje vreme od kada je Vucic iznervirao Merkelovu i Nemacku,,.
 
NVO Aktiv istrazivala je medjusobnu percepciju Srba i Albanaca, kako jedni druge vidimo. Srbi najvise vide Albance kao drzavljane njihove zemlje, svaki treci ispitanik je za to, kao turiste u njihovoj zemlji vidi ih 8,5 odsto gradjana na severu Kosova,   kao kolege   10,3 odsto,  a kao prijatelje 9 procenata. Slicno o Srbima misle i Albanci.  Svaki peti Alabanac vidi Srbe kao drzavljane njihove zemlje, kao licnog prijatelja 19 odsto,  sto je duplo vise nego sto su na isto odgovorili Srbi, oko 13 odsto Alabanaca Srbe vidi kao kolege, a oko 9 procenata kao komsije. Jedina stvari koje su im zajednicke su  to sto se vide kao kolege na radnom mestu i sto odbijaju da im sef bude pripadnik druge zajednice.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni