PROBLEMI SA PENZIJAMA
24/10/2016|Autor: Administrator|
|

Problemi sa penzijama

24.10.2016 - Administrativno uputstvo Vlade Kosova koje se odnosi na procedure apliciranja za penzije, sve više otežava građanima, posebno Srbima, da ostvare pravo na penzije.

Ovim uputstvom se pored ostalog službeniku koji prima zahteve za penzije ostavlja mogućnost da sam određuje koja je dokumentacija potrebna prilikom apliciranja.

Predstavnici Srba tvrde da je ovo uputstvo protivzakonito i zbog toga su se nedavno obratili i Ustavnom sudu Kosova, a iz Vlade Kosova poručuju da je cilj sprečavanje zloupotreba i ušteda budžeta.

Penzioneri na Kosovu su dužni da se dva puta godišnje, odnosno svakih šest meseci javljaju u deparman za penzije u svojoj opštini kako bi bili evidentirani.

Međutim stupanjem na snagu Administrativne uredbe početkom ove godine koja se odnosi na procedure apliciranja za penzije kao i za obnovu dokumentacije, mnogi od penzionera već mesecima ne primaju svoje penzije jer nisu u mogućnosti da prikupe svu potrebnu dokumentaciju.

Tim administrativnim uputstvom je predviđeno da podnosilac zahteva, pored aplikacije, lične karte, izvoda rođenih i potvrde da je stanovnik Kosova na određenoj adresi, mora da na njegovo ime ima i račun za vodu, struju ili smeće.

Ono što dodatno otežava situaciju je da službenik u kancelariji može da zatraži i druge kako se navodi moguće dokaze. Ovo najviše pogadja raseljene Srbe koji su proterani ili su morali da napuste svoje kuće. Jedan od njih je Radomir Vučković iz naselja Vrbnica u Gnjilanu koji trenutno kao interno-interno raseljeno lice  boravi u privremenom smeštaju u Šilovu. On nije primio septembarsku penziju, jer kako kaže nije mogao da dostavi račun za struju,  jer se objekat u kome privremeno boravi ne vodi na njegovo ime.

„Oni to kao glavni raylog smatraju kao da ne živim tu, s obzirom da ne plaćam struju na moje ime. Ja plaćam preko zadruge, jer živim u zadruzi. Rekao sam im da dođu da provere da živim ovde, jer ne mogu dalje da idem kad nemam ništa. Imanje mi je uzurpirano, dve kuće su mi zapaljene i opljačkane i nemam gde“, kaže Vučković.

Bivši ministar za rad i socijalnu zaštitu u Vladi Kosova Nenad Rašić koji je i jedan od kreatora zakona o kosovskim  penzijama kaže da u zakonu stoji da postoje samo tri uslova da građani Kosova dobiju starosnu  penziju,  a to su - da je lice navršilo 65 godina života, da ima kosovsku ličnu kartu i potvrdu civilne kancelarije da je stalni stanovnik Kosova na određenoj adresi.

 Po njegovim rečima Administrativno uputstvo Vlade kojim se zahteva dodatna dokumentacija je protivzakonito i zato su,  na njegovu inicijativu,  poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova pre nekoliko meseci podneli zahtev Ustavnom sudu da poništi ovo uputstvo.

„Suština je, što i sami penzioneri treba da znaju, je da svako od njih ko je odbijen a koji ispunjava ova tri osnovna uslova, ima pravo da tuži i po zakonu će sigurno dobiti taj proces. Onog momenta kad to budu dobili, sve ono što su oštećeni će im retroaktivno biti isplaćeno i to je najbitnije što građani treba da znaju“, rekao je Nenad Rašić.

Zamenica ministra za rad i socijalnu zaštitu Mirjana Jevtić u pisanoj izjavila je da je ovo Administrativno uputstvo Vlada usvojila na predlog Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu i da je ono na snazi još od januara ove godine.

„Administrativno uputstvo je doneto u cilju uštede budžeta i sprečavanja zloupotrebe, u smislu da oni koji nisu stanovnici Kosova ne mogu biti korisnici penzija“, rekla je Jevtićeva.

S druge strane Nenad Rašić tvrdi da je ovo Administrativno uputstvo direktno upereno protiv Srba i drugih nealbanaca,  posebno onih koji su proterani iz svojih kuća i da to nema nikakve veze sa bilo kakvom uštedom u budžetu.

„Gledao sam šestomesečni izveštaj za ovu godinu i ušteđeno je 400 000 evra, dakle toliko o toj velikoj uštedi i velikim zloupotrebama u penzionom sistemu, gde se spekulisalo da ih je bilo, pa je zbog toga pokrenuto ovo sa Administrativnim uputstvom. Znači došlo je do toga da se zbog 400 000 evra za šest meseci Srbi i drugi nealbanci osećaju apsolutno nepoželjno i finansijski izrabljeno, kaže Rašić.

Pored ovog, građani Kosova imaju još jedan problem kad su u pitanju penzije. Oni koji su ispunili uslove za dobijanje penzije u sistemu Republike Srbije dužni su da prilikom podnošenja zahteva za penziju dostave i potvrdu da ne primaju takozvanu kosovsku penziju, što znaci da ako hoće penziju iz Beograda moraju da se odreknu penzije koju dobijaju iz Prištine. Tu potvrdu na Kosovu overava UNMIK.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni