Poziv za prijave za dvodnevni kurs
20/11/2020|Autor: Administrator|
|

Poziv za prijave za dvodnevni kurs obuke o proveri činjenica i borbi protiv dezinformacija

BIRN Kosovo, u saradnji sa Međunarodnim institutom za štampu (IPI) kao deo projekta za „Učvršćivanje otpornosti sadašnjih i budućih kosovskih novinara“, koji podržava EU, poziva studente i nedavno kvalifikovane novinare na dvodnevni kurs koji će voditi međunarodni medijski stručnjaci, a koji će pružiti praktično znanje o borbi protiv dezinformacija i uspostavljanju metoda za proveru činjenica.

Kako verifikacija činjenica, tako i postavljanje informacija u ispravan društveni kontekst se retko primenjuju na Kosovu, dok na studijama novinarstva i društvenih nauka nisu ponuđeni predmeti iz ove oblasti. Kao rezultat toga, lokalni novinari nisu upoznati sa najnovijim standardima u verifikaciji činjenica ili novim metodama koje platforme poput Facebook-a koriste u borbi protiv lažnih vesti.

Da bi se pozabavio ovom problematikom, BIRN Kosovo, kao vodeća medijska kuća u istraživačkom novinarstvu, se je udružio IPI-jem, globalnom mrežom urednika, rukovodilaca medija i vodećih novinara sa sedištem u EU, koja se od 1950. zalaže za profesionalne standarde u novinarstvu. IPI, sa sedištem u EU, će na Kosovo dovesti iskusne medijske stručnjake koji će izgraditi veštine provere činjenica i izveštavanja kod novinara, a posebno sa etnički različitim istraživačkim ekipama.

Kurs koji su osmislile i kojim upravljaju dve organizacije će pomoći u suočavanju sa lažnim vestima i neproverenim izveštavanjem, pomažući novinarima da nauče kako da uoče lažne vesti i pruže verifikovane informacije koje se pridržavaju novinarskih standarda. Ponuđeno znanje će biti veoma praktične prirode i oslanjaće se na jedinstvena iskustva novinara koji su uspešno razvili takve veštine u sličnim sredinama.

Tokom dva dana, iskusni međunarodni novinari će razgovarati sa učesnicima o relevantnim temama, uključujući glavne i odgovorne urednike časopisa Maldita – vodeće španske organizacija u borbi protiv dezinformacija putem provere činjenica i novinarstva podataka – i Teyita, ekvivalentne organizacije u Turskoj. Više informacija o trenerima možete naći u njihovoj biografiji, koja je dostupna za preuzimanje ispod.

Prisustvo iskusnih lokalnih novinara će osigurati da razmena veština i znanja ne bude u obliku predavanja usredsređenog na obuku, već će biti oblikovana kao razgovor između stručnjaka, tokom kojeg će se adresirati i diskutovati o rešenjima za specifične izazove sa kojima se suočavaju novinari koji deluju u određenom okruženju.

Ko se može prijaviti?

Mogu se prijaviti studenti na poslednjoj godini studija novinarstva i društvenih nauka, nedavno diplomirani studenti, mladi i profesionalni novinari sa Kosova.

Podstiču se kandidati iz svih delova zemlje da se prijave. Međutim, broj učesnika je ograničen i prednost će biti data mlađim novinarima sa manje iskustva u opisanoj oblasti.

Biće izabrano najmanje 30, a najviše 40 učesnika.

Kako se prijaviti?

Sve prijave treba podneti na albanskom, srpskom ili engleskom jeziku pre 4. decembra u ponoć po srednjoevropskom vremenu na aritasuhodolli@jetanekosove.com zajedno sa sledećim dokumentima:

  • CV podnosioca prijave
  • Primer njihovog rada
  • Motivaciono pismo

Kandidati koji nemaju objavljen rad mogu da predaju svoje studentske zadatke sa praktičnih predmeta iz novinarstva.

Motivaciono pismo treba da sadrži informacije u vezi sa mišljenjem i znanjem podnosioca prijave na temu lažnih vesti i ne treba da bude duže od 400 reči.

Jezik:

Obuka će biti održana na engleskom jeziku, dok će biti obezbeđen prevod na albanski, srpski i engleski jezik.

Ograničenja zbog COVID-19:

Zbog ograničenja COVID-19 u zemlji, kao i relevantnih zdravstvenih preporuka, obuka će biti održana onlajn, na Zoom-u.

Rok za prijavljivanje: 4. decembar 2020. u ponoć po srednjoevropskom vremenu

Datum održavanja obuke: 9 – 10 decembar 2020.

Poziv za prijavu: Preuzmite ovde

BIO trenera: Preuzmite ovde

Napomene:

Na kraju obuke polaznicima će biti uručeni sertifikati.

Namera je da se u projektu organizuju dva dodatna dvodnevna treninga na temu lažnih informacija sa različitim međunarodnim stručnjacima. Vezano sa tim, kandidati koji ne budu izabrani će biti u prilici da učestvuju na sličnim obukama u istom programu tokom 2021. godine.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni