POZIV ZA POVRATAK NA KOSOVO
21/08/2014|Autor: Administrator|
|

ŽAČ, 20. avgusta 2014. (Beta) - Ministar za povratak i zajednice Kosova Dalibor Jevtić pozvao je danas raseljene da se vrate na Kosovo. Ministarstvo za povratak i zajednice u Vladi Kosova počelo je danas u selu Žač gradnju nove tipske kuće za petočlanu porodicu Slaviše Komatovića koji se sa suprugom i troje maloletene dece nedavno iz izbeglištva, iz Kraljeva, vratio u selo Žač kod Istoka u Metohiji. 
Jevtić je u Žaču ocenio da povratak te porodice i gradnja nove kuće za njih, koja treba da bude završena za mesec dana, predstavlja poziv i poruku svima koji su raseljeni, a koji žele da se vrate na Kosovo, da to mogu i da učine. 
"Ministarstvo za povratak i zajednice biće ovde da pomogne onima koji žele da se vrate na svoja ognjišta. Porodica Komatović se vratila sa troje male dece i to je ono što nas raduje. A danas sam ovde saznao da je u Žaču, među povratnicima, nedavno rođeno i petnaesto dete. To je dobra vest i želimo da tom vešću pošaljemo poziv svim raseljenim da se vrate na Kosovo", rekao je kosovski ministar. 
Komatović je kazao da je ovako brza gradnja nove kuće od 45 kvadrata za njegovu petočlanu porodicu više nego što je očekivao, te da je zbog toga zadovoljan. Dodao je da će njemu i porodici biti onako kako je i drugim
povratnicima i da je zadovoljan što se vratio na svoje imanje. Jevtić je rekao da su povratak raseljenih i opstanak usko vezani I istakao da ukoliko nema opstanka onda nema ni povratka. 
Na tvrdnje povratnika da je veliki deo srpske imovine uzurpiran u opštini Istok, Jevtić je rekao da je jako nezadovoljan nerešavanjem svih slučajeva kada je u pitanju uzurpirana imovina. 
"To sporo ide i sa punom odgovornošću mogu da kažem da je nerešavanje pitanja uzurpiranje imovine prepreka na putu povratka mnogih porodica koje žele da se vrate na Kosovo. Oni ne mogu da se vrate upravo zato što je njihova imovina uzurpirana. Dokle god se to pitanje ne reši ta prepreka će stajati kao jedna od većih na putu
masovnijeg povratka raseljenih lica na Kosovo", rekao je Jevtić. 
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni