Povećati učešće građana u procesu formiranja ZSO
07/07/2016|Autor: Administrator|
|

Povećati učešće građana u procesu formiranja ZSO

SEVERNA MITROVICA, 7.jul – Radio Kontakt plus, u saradnji sa nevladinom organizacijom „Centar za razvoj žena“ u Severnoj Mitrovici, sprovodi projekat „Moj stav“ sa ciljem povećanog učešća građana na severu Kosova u donošenju strateških dokumenata vezano za osnivanje i rad  Zajednice-Asocijacije opština srpskim većinskim stanivništvom na Kosovu (ZSO).

Kroz javne debate i medijske programe, organizatori pokušavaju da dođu do liste problema koje bi, po mišljenju samih građana i stručne javnosti, trebalo u budućnosti da rešava Zajednica, ali i da identifikuju predloge, inicijative i nove ideje koje, s tim u vezi, dolaze iz lokalne javnosti.

Glavni i odgovorni urednik Radija Kontakt Željko Tvrdišić plus napominje da je ovaj projekat od izuzetne važnosti posebno zbog činjenice da je Briselski proces, u okviru kojeg je dogovorena Zajednica, veoma netransparentan, a građani o njemu neinformisani.

„U takvoj situaciji uloga medija je od suštinskog značaja. Kroz  projekat „Moj stav“, odnosno fokus grupe koje organizujemo, pokušavamo da uključimo same građane u definisanje njihovih krucijalnih problema koje bi u budućnosti trebalo da rešava Zajednica srpskih opština “, kaže Tvrdišić i dodaje da u tim debatama učestvuju i predstavnici nevladinih organizacija, ali i institucija na lokalnom i centralnom nivou.

Vlast je spremna da sluša glas naroda onoliko  koliko mediji budu vršili pritisak na nju, smatra Tvrdišić.

Sanja Lazarević iz Centra za razvoj žena kaže da su nedavna istraživanja javnog mnjenja na severu Kosova, u kojima je učestvovala i ova organizacija, pokazala da građani ne učestvuju u dovoljnoj meri  u javnom i političkom životu svoje opštine uopšte , a posebno nisu aktivni kada je u pitanju tema Zajednice srpskih opština koja je, za javnost, potpuno nejasna.

 „Dosadašnje debate su pokazale da građani imaju stav, ali imaju podeljene stavove.  Jedni su za ZSO, drugi su protiv. Ovi koji su za, veruju da će ZSO raditi na održivom opstanku i razvoju srpske zajednice na Kosovu, dok  drugi misle da će to biti jedna mala nevladina  organizacija koja će imati sredstva za pokretanje samo nekih malih i srednjih projekata“, kaže Sanja Lazarević.

Do sada su obrađene dve  teme: nadležnost i uticaj ZSO u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, kao i ekonomskog razvoja, a do kraja projekta razmatraće se i pitanja vezano za obrazovanje, kao i prostorno planiranje i  jačanju vladavine prava  i demokratije na lokalnom nivou.

Projekat „Moj stav“ realizuju Radio Kontakt plus i NVO Centar za razvoj žena uz finansijsku podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni