POLAZNICI ŠKOLE EVROPSKIH INTEGRACIJA POSETILI BEOGRAD
29/09/2016|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 29.septembar - Treća generacija polaznika Škole evropskih integracija sa severa Kosova boravila je polovinom septembra u studijskoj poseti Beogradu, gde se tokom dva dana upoznala sa radom institucija koje imaju značajnu ulogu u procesu evropskih integracija Srbije.
Mlade službenike, civilne aktiviste I novinare prvo je primio Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova I opština u Srbiji koji im je predstavio strukturu, nadležnosti I delovanje ovog udruženja u poslovima vezano za evropske standarde I proces pridruživanja.
Polaznike Škole evropskih integracija primio je I zamenik direktora Kancelarije za Kosovo I Metohiju Dušan Kozarev. On je predstavio tok I najveće izazove pregovaračkog procesa Beograda I Prištine koji se uz posredovanje Evropske unije odvija u Briselu. 
Osvrćući se na proces evrointegracija, Kozarev je konstatovao da je to nedvosmislena perspektiva regiona, ali da je važno da se u međuvremeno dosledno i svakodnevno radi na uspostavljanju evropskih vrednosti u društvenom i političkom miljeu.
"Za nas EU treba da bude više od cilja u izmaglici, taj cilj treba da jasnije bude utemeljen u praksi tako što ćemo sami da učinimo nešto na regionalnom planu kako bismo što efikasnije primenili evropske standarde u našim društvima. Mi  iniciramo  regionalne infrastrukturne i privredne projekte od velike važnosti za budućnost čitavog regiona, poput autoputa Niš-Priština i brze pruge ka Budimpešti", rekao je Kozarev.
Polaznike Škole evropskih integracija primili su I savetnici ministara bez portfelja zaduženi za evropske integracije: Vladimir Ateljević, Jugoslav Milačić I Nikola Erić sa kojima su razgovarali o napretku u procesu pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, delovanju ove institucije I podeli nadležnosti unutar državne strukture. 
Gosti su sa Kosova razgovarali su u Skupštini Srbije sa predsednikom parlamentrnog odbora za stabilizaciju I pridruživanje Vladimirom Orlićem I sekrtarom Odbora za evropske integracije Aleksandrom Đorđevićem o razvojnim šansama I perspektivama koje pruža evropski intergacioni proces. 
Na kraju posete polaznici su imali priliku da posete I delegaciju Evropske unije u Srbiji gde su sa njegovom ekslelencijom Majklom Devenportom razgovorali o radu ove institucije, evropskim programima, ali I o aktuelnim dešavanjima u Evropskoj uniji, kao I o neophodnosti uključivanja opština, lokalnih aktera I civilnog društva u proces pregovora sa Evropskom unijom.
Škola evropskih integracija koja se organizuje već treću godinu za javne službenike i predstavnike nevladinih organizacija sa severa Kosoa projekat je Kosovske fondacije za otvoreno društvo KFOS koji se realizuje u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji i nevladinom organizacijom Aktiv u Severnoj Mitrovici.
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni