OSIGURATI OSNIVANJE SPECIJALNOG SUDA
12/08/2014|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 11. avgusta 2014. (Beta) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun zatražio je od kosovskih vlasti da uz podršku EU do početka 2015. godine bude osnovan specijalni sud u interesu pravde, borbe protiv nekažnjivosti i obezbeđivanja odgovornosti, i u interesu pomirenja na Kosovu.
"Snažno pozivam vlasti na Kosovu kao i strukture EU za podršku, da osiguraju osnivanje specijalnog suda do početka 2015", navodi Ban u izveštaju koji će biti podnet Savetu bezbednosti UN 25. avgusta. 
To bi bio sud koji bi trebalo da ispita nalaze Specijalnog istražnog tima EU koji se odnose na ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova tokom rata 1999. godine, ali to se izričito ne kaže u dokumentu generalnog sekretara UN. 
Ban je ocenio da je izveštaj Specijalnog istražnog tima, pod vođstvom Klinta Vilijamsona, "od ključnog značaja za poštovanje osnovnih principa međunarodne pravde, borbu protiv nekažnjivosti, I borbu za to da počinioci snose odgovornost za svoja dela što je sve potrebno za jačanje pomirenja i isceljenja među zajednicama na Kosovu". 
Generalni sekretar UN u redovnom tromesečnom izveštaju o radu pozdravio je formiranje Vlada Srbije i održavanje poslaničkih izbora na Kosova i istakao da razgovore Beograda i Prištine, koji su zastali
zbog izbora, treba nastaviti što pre. 
 
"Puna i dosledna impolementacija briselskog sporazuma treba da obezbedi kontekst za rešavanje drugih otvorenih pitanja kroz dijalog na najvišem nivou uz posredovanje EU", poručio je on.  Dve strane su pokazale "snažnu privrženost" evropskim integracijama, što je uz aktivnu ulogu EU bilo presudno za početak procesa normalizacije odnosa, ocenjuje se u izveštaju generalnog sekretara UN. Ban je pozdravio formiranje skupština opština sa većinskim srpskim  stanovništvom na severu Kosova, kao i usvajanje njihovih statuta.  On je oštro osudio nasilne demonstracije u južnoj Kosovskoj Mitrovici 22. juna i napomenuo da je u junu bilo više incidentata koji su  podigli napetost na obe strane. "Od suštinskog je značaja da se izbegava povlačenje jednostranih poteza i upotreba zapaljive retorike, kako bi se obezbedio uspešan nastavak dijaloga", naglasio je Generalni sekretar. 
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni