OBNOVITI ISTRAGU ZA ZLOČIN U LIVADICAMA
17/02/2014|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 16.februar - Kancelarija za Kosovo i Metohiju zatražila je od međunarodne zajednice da hitno obnovi istragu u slučaju napada na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama, koji se dogodio pre 13 godina na današnji dan.
"Ovakvi slučajevi ne mogu nikada da se zatvore i da se proglase zastarelim", ističe Kancelarija u saopštenju.
Nedopustivo je, poručuju iz tog tela, da zločin u Livadicama ostane nerasvetljen, kao što je nerasvetljeno ubistvo dece u Goraždevcu, ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću...
"Moraju se pronaći neposredni izžvršioci svih ovih zločina, kao i njihovi nalogodavci, jer samo u tom slučaju možemo se nadati da na Kosovu i Metohiji etnički motivisana ubistva neće ostati nekažnjena i da zločince neće amnestirati vreme", naglašava se u saopštenju.
Kancelarija za KiM podseća da je pre trinaest godina, 16. februara 2001. godine izvršen jedan od najtežih zločina nad Srbima, od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju.
U Livadicima kod Podujeva u eksploziji mine postavljene ispod mosta na magistralnom putu, u vazduh je dignut autobus "Niš ekspresa", kojim su raseljeni Srbi išli na Zadušnice u Gračanicu, u pratnji vojnika Kfora. Tom prilikom, poginulo je 12 Srba, a 43 je povređeno.
Poginuli su Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Njegoš Cokić, Snežana Cokić, Danilo Cokić i Veljko Stakić. Najmlađi od njih, Danilo Cokić, imao je dve godine.
Na žalost, upozorava Kancelarija za KiM, vinovnici ovog nezapamćenog zločina nikada nisu pronađeni, a sudsko veće Euleksa je jedinog osumnjičenog Fljorima Ejupia oslobodio optužbe, usled nedostatka dokaza. Izvor: Tanjug

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni