OBELEŽENO 17 GODINA OD OTMICE NOVINARA SA KOSOVA
22/08/2015|Autor: Administrator|
|

Na putu između Velike Hoče i Orahovca, na mestu gde su pre 17 godina poslednji put viđeni novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić danas su se na godišnjicu njihovog nestanka okupili predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM).

Na tom mestu stoji obeležje koje je maja meseca ove godine četvrti put postavljeno, a na kome na srpskom i albanskom jeziku piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih". Obeležje je do sada tri puta rušeno, a odgovorni nikada nisu pronađeni.

"Ovog puta ne moramo ponovo da postavljamo ploču koja je rušena tri puta. To je možda dobar znak jer je konačno kod nekoga proradila savest posle svih ovih godina. U tom smislu ja bih pozvao sa ovog mesta sve one koji nešto znaju o otmicama i ubistvima naših kolega da to prijavi nadležnima ili nama u Udruženju. Mnogo smo zahteva i poruka proteklih godina poslali sa ovog mesta, ali su oni kojima smo ih upućivali na njih ostali i gluvi i nemi", rekao je predsednik DNKiM-a Budimir Ničić.

On je na obeležavanju godišnjice nestanka novinara Đure Slavuja i Ranka Perenića izjavio da očekuje da će Specijalni sud na Kosovu, čije se osnivanje očekuje, dati odgovor na mnoga pitanja koja godinama postavljamo o nestalim novinarima sa Kosova. Ničić je pozvao i sve kolege novinare da budu aktivniji u podsećanju javnosti i nadležnih institucija kada je ova problematika u pitanju.

Član uprave Udruženja novinara Srbije Milorad Doderović poručio je, isped spomen obeležja nestalim kolegama, da nikada ne treba odustati od ideala da je istina dostižna jer za sve treba volja i upornost, ali i činjenica da savest odgovrnih mora da proradi.

"Ostaje nada u Specijalni sud na Kosovu, a ako se on ne seti tu smo mi da ga podsetimo da uvrsti u svoj rad i nestanak kolega sa Kosova. Verujem da dolazi vreme kada ni kolege Albanci sa Kosova ne treba da žmure pred ovakvim sudbinama", rekao je Doderović.

UNS i DNKiM podsećaju da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara i medijskih radnika na Kosovu - Ljubomira Kneževića, Aleksandara Simovića, Marjana Melonašija, Momira Stokuće, Mila Buljevića. Među ubijenim novinarima na Kosovu su i novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005).

Nakon obilaska spomen obeležja nestalim kolegama predstavnici UNS-a i DNKiM-a održali su u Velikoj Hoči redovnu godišnju skupštinu Društva novinara Kosova i Metohije na kojoj je usvojen godišnji izveštaj o radu.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni