Neće i ne veruju u kosovski popis
25/07/2016|Autor: Administrator|
|

Severna Mitrovica, 18 jul - Stanovnici sa Severa Kosova neće učestvovati na popisu stanovništva ukoliko ga kosovske institucije budu organizovale. Oni ne veruju da će se ovaj popis održati do kraja ove godine i smatraju da ne treba da se održi, srž je stavova u najnovijoj elektronskoj anketi KoSSeva. Rezultati tonske ankete sa ulica Kosovske Mitrovice, pokazali su, međutim, s druge strane, suprotne rezultate. Ovi građani Kosovske Mitrovice, uglavnom, nisu bili voljni da se izjasne o popisu na Severu Kosova i Metohije koji su najavile kosovske institucije, odgovarajući najčešće sa "Ništa ne mislim", "ne znam ja Bogami, pitajte drugog", kako su se ponašali i u ranijim tonskim anketama.

Od 200 ispitanika koliko ih je učestvovalo u ovoj anketi dominantna većina je i dalje sa Severa (70%), sa visokim obrazovanjem (64%), starosne dobi od 26 do 55 godina (84%). Njih 55 odsto smatra da popis stanovništva kosovskih institucija ne treba da se održi, ali ni procenat onih koji misle suprotno nije zanemarljiv - njih 30%. Devet odsto nema stav, a među pet odsto koji su se opisno izjašnjavali, dominiraju odgovori da se ne priznaju prištinske institucije, odnosno da treba da se uradi poseban popis za srpsko stanovništvo na Severu, kroz "nezavisnu Ibarsku Republiku na severu". 

Većina ispitanika ne očekuje da će se popis i organizovati do kraja godine, a ukoliko bi se ovaj popis desio, natpolovična većina se neće popisati, dok je 21 odsto je onih koji bi to učinili. Devet odsto njih bi to učinilo ukoliko bi srpski predstavnici pozvali na učešće.

Očekivano, i ovog puta rezultati tonske ankete sa ulica Kosovske Mitrovice pokazali su suprotne rezultate. Ovi građani Kosovske Mitrovice, uglavnom, nemaju izgrađen stav o popisu na Severu Kosova i Metohije koji su najavile kosovske institucije.

"Ništa ne mislim", "ne znam ja Bogami, pitajte drugog" - dominantni su odgovori koje smo, u uličnoj anketi, dobili od naših sugrađana. Bilo je i onih koji smatraju da popis ne bi odražavao pravi broj stanovništva, kao i onih koji smatraju da ne bi trebalo učestvovati u popisu, u slučaju da se on sprovede.

"Ne znam ti ja to ništa, Bogami," odgovorio je jedan naš stariji sugrađanin na pitanje šta misli o popisu na Severu KiM-a koji su najavile kosovske institucije.

"Ne znam ništa, Bogami, ja sam star čovek," kazao je drugi

"Ništa, Bogami, ne mislim, pravo da ti kažem," kazala je, takođe, jedna starija Mitrovčanka.

"Pitajte drugoga. Nisam ja raspoložen za to, jer ja sam 42 godine radio na tome. Ja sam bio oficir bezbednosti, načelnik,"  odgovorio je jedan naš sugrađanin.

Sledeći  sagovornik smatra da je svaki popis koji se sprovodi u periodu nakon nekog sukoba, "diskutabilno pitanje".

"Nešto se ne bavim politikom i vrlo sam slabo informisan. A o popisu mislim da, kao i svaki popis koji se tiče perioda posle nekog sukoba je diskutabilno pitanje, iz prostog razloga jer se tu stanovništvo pomera, kao što je to slučaj u bivšoj SFRJ. Samo su Srbi i 'Cigani' pobegli, odnosno, Srbija je dobila od svih bivših republika, sve proterane Srbe. Tako da, realna slika stanja na Kosovu konkretno, pošto ste me to pitali, mislim da to ne odražava pravo stanje stanovništa. U ovom slučaju javiće se mnogo, ali baš mnogo manje Srba, nego što imamo na čitavom Kosovu i Metohiju," kazao je.

"Ne znam šta da Vam kažem. Dok naši ne odluče, mi ne bi trebalo da izlazimo na taj popis. Mi ne verujemo tom njihovom popisu uopšte. Samo naši ovde ako raspišu popis, onda biće sve u redu," bio je jedan od konkretnih odgovora koji smo dobili od naših sugrađana.

I ovoga puta, bilo je i onih koji nisu samo odmahivali rukom i prolazili, želeći ni da čuju naše pitanje.


Elektronsko i terensko istraživanje sprovodi se u okviru projekta "Građani Severa javno o Briselskom sporazumu", koji finansira Kosovska fondacija za otvoreno društvo.

Preuzeto sa internet portala KoSSeV


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni