NAČELNIK GENERALŠTABA VOJSKE SRBIJE U PRIŠTINI
01/08/2014|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 1. avgusta 2014. (Beta) - Komandant Kfora Salvatore Farina razgovarao je danas u Prištini s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem o temama vezanim za bezbednosnu situaciju. Kako se kaže u saopštenju Kfora, Farina je naveo da nije bilo ozbiljnijih incidenata koji bi ugrozili sigurnost i slobodu kretanja, zahvaljujući stalnim aktivnostima pripadnika Kfora, a i odličnim odnosima članova Združene vojne komisije NATO-a i Vojske Srbije. 
Sasanak u sedištu Kfora u kampu Filmski grad u Prištini je deo redovnih razgovora na visokom nivou u skladu s Vojno-tehničkim (Kumanovskim) sporazumom.  
Tokom sastanka razgovarano je o važnim temama uglavnom u vezi sa bezbednosnom situacijom i sa fokusom na severni deo Kosova u svetlu briselskog dijaloga i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.  Farina je obavestio Dikovića o aktivnostima Kfora i o tome da je trend veoma pozitivan na celoj teritoriji Kosova, uključujući sever,
područje gde misija nastavlja s naporima da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve gradjane i organizacije aktivne na tom delu Kosova. 
Tokom sastanka razgovaralo se i o važnom pitanju posmatranja administrativne linije, u skladu sa smernicama Kumanovskog sporazuma. Farina je potvrdio da je situacija mirna i stabilna duž cele, oko 350 kilometara duge administrativne linije razgraničenja. Sagovornici su ukazali i na značaj medjusobne saradnje sa drugim istaknutim regionalnim partnerima i medjunarodnim akterima u cilju poboljšanja stanja bezbednosti na širokom području Balkana. 
Komandant Kfora se na redovnoj osnovi sastaje sa načelnicima generalštaba vojski četiri zemlje koje se graniče sa područjem odgovornosti Kfora - Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije. 
Farina je u poslednjih šest meseci posetio Beograd, Tiranu, Skoplje I Podgoricu, a takodje je u januaru primio načelnika Generalštab VS I u martu načelnika Generalštaba Vojske Albanije u Prištini, a u aprilu makedonskog Generalštaba, dodaje se u saopštenju Kfora. 
Foto: RTK
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni