NA SEVERU KOSOVA 12 HILJADA NEREŠENIH SLUČAJEVA.
07/09/2016|Autor: Administrator|
|

NA SEVERU KOSOVA 12 HILJADA NEREŠENIH SLUČAJEVA.

S.MITROVICA, 7.septembar –  Na severu Kosova u ovom trenutku ima, kako se procenjuje, ok0 12 hiljada nerešenih slučajeva, među njima su i teška krivična dela. Najmanje 60 odsto slučajeva je već zastarelo, što su frapaantni podaci izjavio je Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske kulture u TV debati „Srbi sa severa Kosova o Briselskom dijalogu“ .

Međutim, u uslovima kada su ljudi neobavešteni o tome šta je u Briselu dogovoreno i detaljima Sporazuma o pravosuđu ne bi trebalo žuriti i po svaku cenu insistirati na punoj primeni dogovorenih rešenja, kao ni na otvaranju suda sve dok on ne bude u potpunosti funkcionalan.

„Igramo se datumima kada će biti otvoren sud. Najgora varijanta bi bila da dođu političari i da ga kažu – evo vam ga sud. Potrebne su velike pripreme da jedan sud bude funkcionalan, najpre obuka za sudije koji iz jednog pravnog sistema treba da pređu u drugi, a srpski i kosovski krivični zakon se razlikuju za trećinu“, rekao je Radaković.

Konstruktivna ambivalentnost pregovaračkog procesa u Briselu dala je mogućnost Beogradu i Prištini da kroz sopstvena tumačenja odredbi sporazuma utišaju otpor  i srpske, i albanske javnosti prema celokupnom procesu, smatra Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju.

„Jedino pozitivno što bi mogao da istaknem je dogovor o integraciji policije na severu Kosova što je uticalo na veću sigurnost stanovništva i smanjenje broja izvršenih krivičnih dela“, rekao je Maksimović i izrazio mišljenje da su ostali sporazumi u službi utapanja postojećih srpskih institucija u kosovski sistem.

Ružica Simić iz nevladine organizacija Žensko pravo zamerila je vlastima u Beogradu što se do sada nisu  u dovoljnoj meri konsultovali sa predstavnicima srpske zajednice , civilnim aktivisitima i stručnjacima sa severa Kosova u procesu pregovora u Bnselu.

 „Međutim, mislim da vreme za učešće nevladinih organizacija tek dolazi, jer ćemo morati više da se bavimo nadgledanjem institucija, glasnim ukazivanjem na konkretne slučajeve i da se zakoni protiv diskrkinacije i ravnpavnosti polova, ali i drugih ugroženih zajednica poštuju. Mi iz civilnog sektora uvek idemo malo napred u odnosu na druge segmente društva“, rekla je Ružica Simić u TV debati „Srbi sa severa Kosova o Briselskom dijalogu“, koja je emitovana na televizijama Mir, Most, Puls,Herc i TV Kim.

 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni