Motivisati mlade da se bave preduzetništvom
24/07/2016|Autor: Administrator|
|

MITROVICA, 23.jul - Politička situacija, nedostatak kapitala i formalno obrazovanje prema mišljenu mladih Srba sa Kosova i Metohije velike su prepreke za pokretanje sopstvenog biznisa, istaknuto je danas na konferenciji povodom projekta "Podsticanje preduzetništva mladih".

Prema istraživanju koje je sproveo Centar za treninge i usavršavanje iz Mitrovice, većina ispitanika prosečne starosti 26 godina iz 17 opština na KiM smatra da je formalno obrazovanje, kada je reč o preduzetništvu, površno, zastarelo i nepraktično.

Najveći broj mladih (48 %) šansu za zaposlenje vidi u državnom sektoru, 28 odsto ispitanika šansu za zaposlenje vidi u pokretanju sopstvenog biznisa, a 23 odsto ispitanih u privatnom sektoru, naglasila je Svetlana Rakić, menadžer projekta "Podsticanje preduzetništva mladih".

Prema njenim rečima, među faktorima koji sprečavaju pokretanje sopstvenog biznisa ispitanici su izdvojili nedostatak kapitala, nepoznavanje pravne regulative na Kosovu, složene administrativne procedure, nedostatak ideja i velike namete i poreze.

Svaki drugi ispitanik odgovorio da u svom okruženju često čuje rečenicu “Bolje da sedim kod kuće, nego da radim za malu platu”, a svaki treći ispitanik (36%) rekao je da su stavovi prema privatnom biznisu u njegovoj okolini negativni. Kao jedan od odgovora zbog čega su nezaposleni bez posla možda se krije upravo u njihovoj averziji da rizikuju i ulažu u poslovne prilike, dodala je Rakić i istakla da ¾ ispitanika nije informisano o donatorima koji podržavaju omladinsko preduzetništvo.

Predstavnici Centra za treninge i usavršavanje predložili su formiranje radne grupe koja bi okupila predstavnike resornih ministarstava, organizacija civilnog društva, donatorskih organizacija, a koja bi za cilj imala izradu nacionalne strategije za razvoj omladinskog preduzetništva. U okviru specifičnih preporuka je i razvoj i adaptacija programa od strane Ministarstva prosvete i i Univerziteta u Mitrovici, kojima se mladi pripremaju za samozapošljavanje.

Takođe, neki od predloga su da Kancelarija za Kosovo i Metohiju podrži programe koji za cilj imaju samozapošljavanje mladih i da Nacionalna služba za zapošljavanje uključi mlade u izradu šema podsticaja za samozapošljavanje. Kao prioritetna grupa mnogih strategija i programa, mladi ljudi imaju mnogo načina da unaprede svoj položaj i bez aktivnog učešća i zalaganja za svoje interese ne mogu očekivati promene, naglašeno je u izveštaju ovog istraživanja. Ujedno, istaknuto je da bi mediji trebalo da učestvuju u promovisanju omladinskog preduzetništva, kao i da donatorske agencije treba da osmisle programe podrške preduzetništvu mladih.

U istraživanju je učestvovalo 532 ispitanika starosti oko 26 godina iz 17 opština sa srpskom većinom. Projekat sprovode Centar za treninge i usavršavanje iz Mitrovice (Center for Training and Development - CTD Mitrovica) i medijski partner RTV KiM iz Čaglavice, uz podršku Kosovske fonadacije za otvoreno društvo (KFOS).

Izvor: Radio Kontakt plus


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni