KOSOVO PREDLAŽE STATUS ZSO
11/12/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 11. decembra - Na sledećim pregovorima Kosova i Srbije na stolu će biti samo kosovska verzija predloga statusa Zajednice srposkih opština, piše danas dnevnik Koha ditore.  
"Nacrt daje Asocijaciji (Kosovo to telo naziva asocijacijom, a Beograd zajednicom) ovlašćenja da formira fondove, otvara predstavničke kancelarije i otvara javne institucije", piše dnevnik, pozivajući se na izvor koji je deo pregovaračkog tima Kosova. 
Izvor lista je rekao da se očekuje da konačna verzija bude usvojena na sledećem sastanku premijera Kosova i Srbije, Hašima Tačija I Ivice Dačića, na sastanku 13. decembra u Briselu. 
Prvobitno je bilo formirano posebno telo koje je trebalo da izradi predlog statuta, ali se oni međusobno nisu mogli saglasiti o predlogu.  U toj grupi su, prema dnevniku, bili članovi Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština Igor Kalamar, Ljubomir Marić, Dragan Jablanović i Dejan Radojković.
Prema izvoru Kohe, predlog koji će se razmatrati na sastanku dvojice premijera se u 80 odsto poklapa sa statutom Asocijacije opština Kosova, koja postoji i deluje više od deset godina.
Pravni osnov za usvajanje statuta su zakoni Kosova i Evropska povelja o lokalnoj samoupravi. 
"Asocijacija će biti pravno lice sa statusom nevladine organizacije. Biće dobrovoljno društvo, ali će se u nju moći učlaniti samo opštine. Neće imati izvršna, niti druga obvlašćenja koja su rezervisana za centralne institucije", rekao je izvor Kohe. 
Prema njegovim rečima, toj asocijaciji se ne može zabraniti da otvori svoju kancelariju bilo u Briselu ili bilo gde drugde. 
 
Izvor: BETA
 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni