KAKO SE REŠITI DIVLJIH DEPONIJA?
04/09/2020|Autor: Administrator|
|

KAKO SE REŠITI DIVLJIH DEPONIJA?

 

ŠILOVO, 4.septembar - Hektari pod smećem. Građevinski otpad, limarija, uginule životinje, opasan otpad bili su godinama rasuti na sve strane iznad Šilova. Nakon kiše ili snegova smeće se razlagalo i tečnost se razlivala glavnim ulicama kuda deca idu u školu.

Iznad sela, nadomak Gnjilana, nalazila se jedna od najvećih divljih deponija u Kosovskom Pomoravlju.  Smeće je svakim danom bivalo sve veće, kao i opasnost od zaraze, a ono što je oduvek najviše manjkalo je svest ljudi i odgovornost insitucija.

Mediji, mladi iz Šilova pokušali su da pokrenu akciju i zaustave dalje gomilanje smeća.

“Ovo je bruka i sramota za sve nas. To je jedini put gde možemo da prošetamo sa porodicom, ali je stanje katastrofalno”, kaže poljoprivrednik iz Šilova Stojan Pavić.

Nezadovoljni su i omladinci iz Šilova, koji nisu više želeli da čekaju. Ako se nekontrolisano gomilanje smeća ne zaustavi spremni su da se sami organizuju i pokušaju da očiste divlju deponiju iznad sela koja im bukvalno ugrožava život.

Inače, neodgovorni meštani smeće su počeli da nesavesno odlažu pre više decenija, a ove godine je bukvalno otpad zakrčio put kojim poljoprivrednici i vikendaši idu do svojih imanja.

Stanjem životne sredine u Šilovu iznenađena je i opština Gnjilane.

“Ali, vrlo uskoro obratićemo se nadležnim kompanijama da urade što mogu, a ostalo će se raširiti i naneće se novi sloj zemlje”, obećao je Naser Korča, direktor Sektora za javne usluga opštine Gnjilane, na prve medijske izveštaje o toj ekološkoj crnoj rupi.


Obećano – učinjeno.

Građevinske mašine su se pre mesec dana pojavile na divljoj deponiji i počele da razgrću brda otpada.

U opštini Gnjilane, upozoravaju da je za nedozvoljeno odlaganje smeća propisana kazna od 200 evra i to je, kako pokazuje dosadašnje iskustvo, jedini način da se probudi svest kod građana.

Dok se institucije, kompanije i građani ne dogovore kako će se nastaviti sa uklanjanjem decenijama gomilanog smeće u Šilovu, mediji ponovo šalju savet i molba komšijama da prestanu da bacaju smeće u prirodu i za tu uslugu obrate se kompaniji Ekohigijena u Gnjilanu ili regionalnoj deponiji u selu Velikince.

 

 

Ovaj tekst je nastao uz finansijsku podršku Evropske unije na Kosovu. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost TV Mreže i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije na Kosovu.

 

 

 


 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni