IZVEŠTAJ POKAZAO NEMOĆ EU I UN
08/08/2014|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD/CIRIH, 7. avgusta 2014. (Beta) - Izveštaj Klinta Vilijamsona, šefa tima Euleksa za istragu ratnih zločina nad Srbima na Kosovu, posredno ukazuje na ono što je pravi skandal - potpuni neuspeh međunarodnih  predstavnika na Kosovu da spreče zločine, ili da ih procesuiraju, piše danas dnevnik "Noje ciriher cajtung" (Neue Zuerćer Zeitung - NZZ). 
“Da je jednica poput OVK, pod vođstvom malih ratnih vladara, ogrezla u gerilskom ratu sa srpskim snagama koje se nisu libile masakra nad civilima, takođe činila zločine - to ne čudi. Da su vodeći krugovi OVK uz to imali interes da stvore po mogućnosti etnički čisto Kosovo - takođe je jasno", piše list. 
Ono što je Vilijamsonov izveštaj posredno osvetlio je pravi skandal, a to je što su potpuno zakazali Kfor, Unmik, Euleks, a zatim I međunarodno pravosuđe, koji zločine nisu uspeli da spreče, procesuiraju i da krivce privedu pravdi. 
Ipak, po oceni švajcarskog lista, najveću cenu za takav neuspeh moglo bi da plati kosovsko društvo, pošto su "nekadašnji mali ratni vladari danas političari koji su možda odložili maskirne uniforme, ali ne obavezno i loše manire". 
Stvoren je sistem u kojem su oni prisvojili državne institucije i iz njih namiruju svoju klijentelu. Kroz neprekinut kontinuitet vladavine takvih političara, Kosovo je stabilizovano, ali je u takvom sistemu ostao blokiran politički i privredni razvoj, piše NZZ. 
List ocenjuje da su dva razloga za neuspeh međunarodne zajednice na Kosovu. 
"S jedne strane, to je teškoća stranih policajaca i sudija da tokom kratkog boravka u nepoznatoj sredini, bez znanja jezika, efektivno obave posao", smatra NZZ. 
Drugi razlog je, prema oceni lista, ustručavanje zvaničnika iz misija EU i UN da se oštrije bave bivšim gerilcima koji su postali moćni. 
"Plašili su se nereda i pobuna. Umesto toga, potražili su podršku tih moćnika. Tako je nastalo interesno savezništvo. Dogovor je glasio: 'Ja tebe neću tužiti, u zauzvrat ćeš se brinuti da vlada mir u mom protektoratu'", zaključuje NZZ. 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni