ISTORIJA U ŠKOLAMA: PISATI ONAKO KAKO JE ZAISTA BILO
03/03/2017|Autor: Administrator|
|

SEVERNA MITROVICA, 3.mart – Školski udžbenici po kojoj đaci uče istoriju Kosova puna je faslifikata, ocenio je, gostujući u emisiji Sporazum Škeljzen Gaši. autor publikacije u kojoj je anazirana nastavna građa odobrena od strane nadležnih ministarstava obrazovanja na Kosovu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.
„Ono što je zajedničko za sve udžbenike je falsifikovanje istoriografije“, rekao je Gaši. 
Po njegovim rečima, kod Albanaca i Srba ne postoji spremnost da se dođe do tzv. zajedničke istorije.
„Bilo je nekih napora od strane Centra za demokratizaciju i pomirenje sa sedištem u Solunu da se krene sa jednim projektom zajedničke istorije  ne samo Albanaca i Srba već i svih drugih naroda na Balkanu, ali nažalost, Albanci sa Kosova su odbili da budu deo ovog projekta do 2013. Godine“, kaže Gaši i ističe da se u svim udžbenicima istorije  potenciraju loše stvari između Srba i Albanaca, a ne pominju i dobre. To je i glavni problem jer upravo ovi udžbenici istorije  prognoziraju kakvi će biti dobrosusedski odnosi budućih generacija. 
„Posebno je karakteristično to da obe strane pokušavaju da predstave samo zločine  druge strane, ne pominjujući pri tom i „svoja“ zlodela.
To ne čudi njegovog sagornika u emisiji Sporazum Nebojšu Ozimića, profesora istorije na Univrzitetu u Nišu, jer nijedna nacija u svojoj istoriografiji ne pominje zločine koji su počinili njeni pripadnici, ni Amerikanci, ni Nemci, niti Francuzi...
„Posao istoriografa je da piše ono što se dogodilo njegovom narodu. O nama samima ćemo najbolju sliku steći kroz naučno zasnovana metodologiju  istraživanja i na osnovu onog kako su  o nama pisali drugi“, rekao je profesor Ozimić i kao primer naveo vizantijsku istoriografiju čiji izvori govore o Albancima na Balkanu tek od 11.veka.
Profesor istorije na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici Vladan Virijević kaže da istorije balkanskih naroda često „boluju“ od mitomanije i neralnih i iskrivljenih istorijskih predstava.
„Često se zaboravlja načelo koje je davno postavio Leopold Fon Rankel „pisati (o istoriji) onako  kako je uistinu bilo. Pojedini autori neetički i neprofesionalno teže da dokažu primat u odnosu na druge balkanske narode“, tvrdi Virijević.
Emisija Sporazum emituje se svake druge nedelje na kanalima Nezavisne TV Mreže, RTV Kim i TV Mitrovica, uz finansijsku podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo. 
 
 

 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni