ISPUNITI OBEĆANJE O REZERVISANIM MESTIMA
28/12/2013|Autor: Administrator|
|

PRIŠTINA, 26. Decembra - Ministar inostranih poslova Kosova i potpredsednik vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj danas je zatražio od Demokratskog saveza Kosova (DSK) da održi obećanje koje su dali o rezervisanim Mestima za pripadnike manjina za još jedan mandat.
"Kad su bili neophodni glasovi manjina da bi se okončao proceš nadgledane nezavisnosti, mi smo zajedno sa DSK-om i ABK-om obećali, I pred međunarodnim faktorom, da će im biti produžna rezervisana mesta u Skupšini u još jednom  Mandatu," rekao je Enver Hodzaj za televiziju KTV.
On je istakao da DSK treba da ispuni dato obećanje i pristane na ustavne promene. Hodzaj tvrdi da ne može da dođe do bilo kakve krize ili blockade ukoliko se manjinama za još jedan mandat produže rezervisana mesta.
Na ovu izjavu je odmah na svom nalogu na Fejsbuku (Facebook) reagovao lider DSK Isa Mustafa koji je naveo da takvo obećanje nije dato.  
"Neki vladini zvaničnici i visoki funkcioneri DPK, među njima I ministar Enver Hodžaj su u neprilici oko promena Ustava i namere da po svaku cenu instaliraju rezervisana mesta za manjine. Oni su uplašeni da čak ni njihovi poslanici neće izglasati ono što obećavaju i pokušavaju da okaljaju DSK i mene kao njenog predsednika kako ne držimo obećanja," napisao je Mustafa.
Planom Martija Ahtisarija, koji je osnova za uređenje odnosa na Kosovu, predviđeno je da više ne bude rezervisanih mesta za pripadnike manjinskih zajednica. Deset zagarantovanih mesta za srpsku zajednicu, kao i 10 mesta za ostale manjinske zajednice, ne dovodi se u pitanje. Ipak, u okviru izborne reforme koja bi trebalo da bude zavržena pre parlamentarnih izbora, ukidanje dodatnih rezervisanih mesta je nešto što najviše zabrinjava predstavnike manjinskih zajednica, pošto će za dodatne mandate morati da prođu cenzus.
Kosovski parlamentarni izbori treba da budu održani sledeće godine.
 

Izvor: BETA


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni