"Heroji u doba koronavirusa": Svetlana Rakić i Špend Ćamilji
19/04/2021|Autor: Administrator|
|

Medija centar, 13.04.2021. - U vreme krize izazvane  pandemijom koronavirusa  Kosovo bi bez pomoći i podrške međunarodnih organizacija i institucija bilo u mnogo težoj situaciji nešto što danas jeste rečeno je u emisiji “Heroji u doba koronavriusa”. Tokom 2020. godine od Kosovskog tima Ujednjenih nacija Kosovo je dobilo 32 miliona evra za borbu protiv kovida-19, od čega je najveći deo uložen u zdravstveni sistem, a Međunarodna organizacija za migracije je tokom pandemije koronavirusa finasnirala izgradnju preko 100 kuća u nevećnskim sredinama na Kosovu za interno raseljenja lica.

Iako je, prema rečima Špenda Ćamiljija iz Kosovskog tima Ujedinjenih nacija, posao UN agencijia da pomažu društvima i državama da bolje i lakše prebrode krize, pandemija koronavirusa pokazala je važnost i značaj UN-ovih agencija i organizacija na Kosovu. Od početka pandemije kosovske institucije su za borbu protiv kovida-19 od KTUN dobile 32 milona evra, od čega je najveći deo novca uložen u zdravstveni sistem.

„Od svih agencija koje su trenutno na Kosovu mi smo bili u mogućnosti da otprilike prošle godine usredsredimo 32 miliona evra fondova iz raznih međunarodnih i UN-ovih i ostalih partnera usmeravamo na Kosovo, posebno u cilju podržavanja institucija sa borbom protiv korone. Recimo Nacionalni institut za javo zdravje na Kosovu je imao mogućnosti da radi samo oko 500 testova dnevno, a trenutno imaju 10 puta više. Znači većina tih kapaciteta su podržani od strane Ujedinjenih nacija i agencija“, kazao je Ćamilji.

Uz podršku Međunarodne organizacije za migracije i tokom 2020. godine u nevećinskim sredinama na Kosovu izgrađeno je preko 100 kuća za povratnike i interno raseljna lica. Osim izgradnje kuća, ova organizacija građanima je pomagala i sa paketima hrane i lekova.

„U proteklom periodu povratnički projekat koji finansira Evropska unija nastavlja da funkcioniše, uprkos pandemiji. Ljudi su radili na terenu i vraćeno je 100 porodica tokom 2020. godine, što je preko 400 pripadnika nevećinske zajednice koji su vraćeni na Kosovo. Pored toga po njihovom povratku oni dobijaju specijalne pakete pomoći kako u hrani, tako i belu tehniku i dobijaju neku mehanizaciju i grant da započnu svoj posao, da čisto imaju od čega da žive kad se vrate. Takođe, ovim ljudima je bilo omogućeno da pohađaju specijalizovane treninge koji bi im posle olakšali zapošljavanje,sem toga imali su i razne radne praske. Takođe, ovim ljudima koji su rainije bili vraćeni peko 250 porodica je dobilo pakete pomoći, u vidu higijenskih sredstava, pakete hrane i lekova“, rekla je Svetlana Rakić iz Međunarodne organizacije za migracije.

Prema rečima Rakićeve pomoć nevećinskom stanovništvu nastaviće se i u budućnosti.

„U narednoj godini ćemo distribuirati još preko centara za socijalni rad, biće podška za nevećinske zajednice koje će dobiti pomoć kako u hrani, tako i u zapošljavanju. Nevećinski biznisi će dobiti pomoć da se oporave od posledica koje je izazvala ova pandemije. Takođe smo uvideli da postoji problem sa dostupnošću informacija nevećinskim zajednicama tako da smo svi zajedno radili na tome da se informacije na vreme i tačno prevedu i budu dostupne svima. Pored štampanih materijala pravili smo i različite video materijale koji su bili dostupni na društvenim mrežama i tako smo pokušali da informišemo ljude“, rekla je Svetlana Rakić.

Do nevećinskh zajednica pomoć je stigla i od Kosovskog tima ujedinjenih nacija.

„Pokušavamo da ta oprema bude dostupnom svom stanovništvu, pošto znamo da većinsko stavništvo koristi drugi sistem zdravstva dok posebno srpska zajednica koristi sopstveni, odnosno drugi sistem zdravstva. U tom slučaju smo morali da budemo pažljivi, ali smo imali jako dobru podršku i saradnju sa kosovskim institucijama čak je i Ministarstvo zdravlja kada smo trebali dostaviti određene informacije, pa čak i snabdeaje određenim zalihama počeli su dostavu odnosno radili su dostavu i u srpski sistem zdravlja. Znači na neki način ova kriza nam je ukazala da ipak možemo na neki način raditi zajedno i preko tih naših etničkih podela“, rekao je Špend Ćamilji.

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni