GOVORI PRAVILNO - NOVINARSKO PRAVILO" ONLAJN OBUKA NOVINARA
28/07/2015|Autor: Administrator|
|

Beograd, 28 jul - Udruženje novinara Srbije raspisuje KONKURS za besplatnu onlajn obuku 12 novinara na kursu pravilnog govora „Govori pravilno - novinarsko pravilo“. Kurs je namenjen radio i TV prezenterima, voditeljima i novinarima srpskih medija u regionu i na Kosovu i Metohiji.Cilj kursa je dopunsko obrazovanje novinara, voditelja i prezentera posebno informativnog programa i promovisanje jezičke kulture u srpskim medijima  u regionu i na KiM.

Biografiju i kratko motivaciono pismo (ne duže od 1500 karaktera) poslati na mejl vesna.masalovic@uns.rs do 20. avgusta 2015. godine.

Nastava će biti organizovana vikendima u septembru i oktobru.

Nastavni plan:

-Praktični saveti za pripremu javnog nastupa (pred kamerama ili mikrofonom;

-Praktičan rad na prirodi  akcenata i njihovom razlikovanju po mestu, jačini, dužini, visini, oznaci;

-Ukazivanje na važnost  dobrog govornog i novinarskog stila razvojem elokvencije, bogatstva leksike, upotrebom sinonima i domaćih reči naspram tuđica;

-Rad na osnovama pravopisa kao ključnog elementa pravilnog govora i izražavanja;

-Analiza konkretnih gramatičkih i stilskih grešaka koje su novinari  izgovorili pred mikrofonom ili kamerom ili napisali u štampanim medijima;

Na kraju svakog nastavnog bloka organizuje se i praktična vežba na kojoj polaznici demonstriraju stečena znanja i veštine.

Obuku je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta: Govori pravilno-novinarsko pravilo.


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni