EULEKS AKTIVNIJE U ISTRAZI O NESTALIM NOVINARIMA
25/01/2015|Autor: Administrator|
|

GRAČANICA, 23.januar - Delegacija Udruženja novinara Srbije na Kosovu sastala se danas u Prištini sa za Džonatanom Ratelom, zamenikom glavnog tužioca, Specijalnog Tužilaštva Kosova radi razmene informacija o slučajevima  kidnapovanih i ubijenih novinara na Kosovu.
Predstavnici novinarskih Urduženja izrazili su u razgovoru sa zamenikom glavnog tužioca, Specijalnog Tužilaštva Kosova zabrinutost nakon mišljenja Savetodavne komisije UN-a gde se navodi da u pojedinim slučajevima , konkretno u slučaju nestanka Marijana Melonašija  istraga je započela tek 2005.godine  i da je odmah nakon unosa podatak u bazu slučaj zatvoren.
Predsednik Udruženja novunara Srbije na Kosovu, Budimir Ničić, predočio je  zameniku glavnog tužioca, Specijalnog Tužilaštva Kosova Džonatanu Ratelu podatke o sedmorici kidnapovanih i ubijenih novinara od 1998-2000 godine na prostoru Kosova, posebno se interesujući za angažovanje Euleksa u istražnim postupcima u slučajevima nestanka medijskih radnika na Kosovu  Ranka Perenića i Đure Slavuja koji su kidnapovani 1998. godine pre dolaska međunarodne zajednice na Kosovu.
U tom smislu Ničić je Ratela informisao o aktivnostima Udruženja novinara Srbje na mestu nestanka Ranka Perenića i Đure Slavuja na putu između Velike Hoče i Zočišta gde predstavnici ovog Udruženja treću godinu za redom postavljaju obeležje nestalim kolegama. Ničić je zamenika Specijalnog Tužilastva Kosova obavestio da nepoznati počinioci, nakon samo par dana od postavljanja, ruše tablu nestalim novinarima kod Orahovca a policija, iako je uredno obaveštena o incidentu, ne preduzima ništa da obavi uviđaj i ponađe počinioce.   
Džonatan Ratel, kazao je da je Euleks rešen da ispita sve okolnosti nestanka novinara na Kosovu i da će ponovo sagledati sve okolnosti kako bi se došlo do činjenica važnih za rasvetljavanje sudbine nestalih i ubijenih novinara.On je naveo da će Euleks pregledati sve baze podataka  kako bi se došlo do potrebnih informacija. Zamenik glavnog tužioca, Specijalnog Tužilastva Kosova Džonatan
Ratel najavio je i mogućnost Euleksa da se za potrebe istrage obrati u zvaničnom Njujorku gde se nalazi baza podata o nestalima i kidnapovanima na Kosovu.
Član Udruženja novinara Srbije na Kosovu Živojin Rakočević je  tokom sastanka, u sedištu Euleksa u Prištini, gospodinu Džonatanu Ratelu ukazao da je za novinarska udruženja i porodice nestalih u ovom trenutku, najvažnije da svi slučajevi  kidnapovanja i nestanka novinara ostanu vidljivi kako bi se došlo do potrebnih informacija i izrazio nadu da će se jedino tako zavera ćutanja nekada prekinuti. On je ukazao na činjenicu da obeležje nestalim novinarima kod Orahovca, po svemu sudeći ruše oni koji su bili svedoci nestanka Perenića i Slavuja 1998.godine a da policija i Tužilaštvo do sada nisu saslušali ni jednog svedoka niti su izvršili pretragu terena kako bi se pronašlo vozilo u kom su nestale kolege Perenić i Slavuj.
Ratel se predstavnicima Udruženja novinara zahvalio na informacijama koje su predočene i obećao da će Euleks u svim slučajevima krenuti iz početka te da će učiniti sve, u saradnji sa Tužilaštvima u Prištini i Prizrenu, Policijom Kosova,odeljenjem za sudsku medicinu da pokrene istrage i dođe do neophodnih informacija kako bi, kako je kazao,  ne samo pravda već i istina o slučajevima nestanka novinara na Kosovu bila zadovoljena.
 

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni