EU I ZAPADNI BALKAN – ZAJEDNIČKA BUDUĆNOST
30/06/2017|Autor: Administrator|
|

SEVERNA MITROVICA, 30. jun – Danas je u prostorijama Centra građanske energije u Severnoj Mitrovici održan Regionalni seminar pod nazivom „Evropska unija (EU) i Zapadni Balkan: Zajednička budućnost“ četvrte generacije Škole evropskih integracija.
Cilj seminara bila je razmena iskustava, dobre prakse i bolje razumevanje procesa evropskih integracija, a obrađene su teme izazova i budućnosti EU u svetlu birokratije, populizma, i krize demokratije, kao i  regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu. Razgovaralo se i o konkretnim promenama koje proces  evropske integracije donosi građanima.
Regionalni seminar su otvorili predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja, izvršni direktor nevladine oranizacije Aktiv u Severnoj Mitrovici, Miodrag Milićević i Rudina Hasimja, predstavnica Kosovske fondacije za otvoreno društvo, inicijatora i donatora Škole. 
Na seminaru su govorili kosovska ministarka za evropske integracije Mimoza Ahmetaj, doskorašnji zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije i predstavnik Ministarstva za evropske integracije Srbije Srđan Majstorović, i šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova (Nataliya Apostolova), a pored polaznika Škole, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, civilnog društva i medija, kao i predstavnici nadležnih institucija za evropske integracije. 
Šefica Kancelarije Evropske unije u Prištini i specijalni predstavnik EU Natalija Apostolova izrazila je zadovoljsto zbog toga što se susrela sa mladim ljudima u Severnoj Mitrovici koji predstavljaju budućnost. Ponovila je reči šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, nedavno izrečene prilikom posete regionu, da zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku pepspektivu.
“Na žalost, primećujem u poslednjih nekoliko meseci neku vrstu letargije i evroskepticizma. Ne bi trebalo tome da se predamo. Evropska unija ima svoje unutrašnje probleme, ali to ne znači da je ovaj region izgubio evropsku budućnost”, rekla je Apostolova i pozvala stranke u Prištini da vrlo brzo formiraju vladu posle vanrednih parlamentarnih izbora. “Nadam se da će, bez obzira na to ko bude sedeo u novoj vladi, preuzeti odgovornost za obavljanje poslova sa EU”.   
Na panelima su pored ostalih, učestvovali i predsednik Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak, predstavnica Instituta za evropske politike u Makedoniji Simonida Kačarska i izvršni direktor Riinvest Instituta AljbanHašani (Alban Hashani).
Škola evropskih integracija, koja se održava već četiri godine, projekat je Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS), a realizuje se u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji i NVO Aktiv na severu Kosova. Deo je koncepta „Reconnecting Mitrovica“ KFOS-a, a namenjena je službenicima javnih institucija i  lokalne samouprave, rukovodiocima i članovima organizacija civilnog društva, predstavnicima medija i poslovnog sektora, kao i studentima na severu Kosova, sa ciljem da se unaprede znanje i razumevanje procesa evropskih integracija i načina funkcionisanja EU. 
Programom Škole evropskih integracija predviđene su i studijske posete, kao i serija otvorenih predavanja eminentnih stručnjaka i zvaničnika EU namenjenih široj javnosti. 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni