EMPIRIKA: O DOGOVORU O SAOBRAĆAJNIM TABLICAMA
12/12/2016|Autor: Administrator|
|

SEVERNA MITROVICA, 11.decembar - Četiri nevladine organizacije sa Severa Kosova organizovale su u okviru kampanje za zagovaranje Empirika konferenciju o postignutom sporazumu Beograda I Prištine o registarskim tablicama. 
Od pregovaračkih strana, ali I od Evropske komisije, zatraženo je da se pokrene informativna kampanja da bi se građanima objasnili detalji ovog sporazuma koji će biti dužni da poštuju. Centar za zagovaranje demokratske kulture ACDC, Humani centar Mitrovica, Radio Kontakt plus, Omladinski edukativni klub Sinergija i Aktiv  sproveli su sredinom novembra istraživanje o stavovima građana na severu Kosova u vezi sa postignutim sporazumom o tablicama između Beograda i Prištine u Briselu. 
Većina ispitanika je rekla da poseduje isključivo srpsku vozačku dozvolu, više od 10 odsto ima i srpsku, I kosovsku, dok svega 3,5 odsto ima samo dozvolu koju si izdale kosovske vlasti. 
Na pitanje da li su upoznati sa briselskim dogovorom o registarskim tablicama 60 procenata ispitanika je odgovorila odrično.  Polovina smatra da ovaj sporazum neće uticati ni na slobodu kretanja, ni na opštu bezbednost.
Miloš Kabašić iz ACDC kaže da je i ovaj sporazum netransparentan i nerazumljiv za građane, što se vidi Ii po velikom broju odgovora “ne znam” u ovom istraživanju.
Za Veroljuba Petronića iz Humanog centra Mitrovica, ovaj sporazum predstavlja bezbednosni rizik I  diskriminiše građane, odnosno, kako je rekao, „targetuje” ih.
Aca Mitić iz NVO Aktiv je rekao da ako dodje do preregistracije na RKS ili KS, “u administrativnoj kancelariji cemo morati da damo kosovski indentifikacioni dokument, što je jedan vid latentne integracije i latentnog uzimanja identifikacionog dokumenta”.
I oko ovog sporazuma, mediji kao da su isključeni iz čitavog procesa, smatra novinarka Radija Kontakt Plus Jelena Marković, a njihova uloga se završava na emitovanju saopštenja i izjava zvaničnika.
Prisutne organizacije su se složile da se što skorije mora inicirati informativna kampanja o svim elementima sporazuma, konkretnim tehničkim rešenjima o slobodi kretanja, u skladu sa dogovorenim obavezama dveju strana, uključujući i kancelariju Evropske unije na Kosovu.
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni