DVE TREĆINE SRBA ZABRINUTO ZA BEZBEDNOST
12/07/2016|Autor: Administrator|
|

ŠILOVO, 10.jul - Dve trećine Srba, kako južno, tako i severno od reke Ibar, ocenjuje da je bezbednosna situacija na  Kosovu i dalje loša, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je nedavno predstavila nevladina organizacija Humani centar Mitrovica.

Autor istraživanja magistar Veroljub Petronić kaže da je i dalje  najveći bezbednosni rizik za Srbe na Kosovu, kako za one koji žive južno, tako i one severno od Ibra, sloboda kretanja, a potom idu: trgovina oružjem, narkoticima i ljudima, terorizam, organizovani kriminal i korupcija na petom mestu.

Činjenicu da je korupcija, prema drugim analizama na Kosovu mnogo više prisutna nego što pokazuje ovo istraživanje, Petronić objašnjava delimičnom intergracijom Srba u kosovski sistem.

„Problem je u tome što Srbi još nisu u potpunosti došli u kontakt sa institucijama na Kosovu da bi mogli da budu predmet korupcije“, smatra Petronić.

Po njegovim rečima, Briselski sporazum nije u dovoljnoj meri uticao na normalizaciju odnosa i pomirenje između Srba i Albanaca. 

„Ključna stvar je poverenje. Ali da bi do pomirenje između zajednica došlo, treba prestanu napadi na Srbe na Kosovu“, ocenio je Petronić gostujući u Jutarnjem programu RTV Puls.

Petronić je posebno ukazao na podatak da čak 71 procenat ispitanika ne veruje nijednoj instituciji na Kosovu kada je u pitanju bezbednost ljudi i njihove imovine. Najmanje poverenja Srbi imaju prema Euleksu, a najviše prema UNMIK-u i kosovskoj policiji.

Projekat „Stavovi Srba na Kosovu o bezbednosti nakon potpisivanja Briselskog sporazuma“ sprovela je nevladina organizacija Humani centar Mitrovica, u saradnji sa Televizijom Most i finansijsku podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni