DEBATA O UPOTREBI JEZIKA
13/07/2013|Autor: Administrator|
|

ČAGLAVICA, 4.jul - U okviru projekta “Srpsko‐srpski dijalog”, u  Medija centru u Čaglavici, održana je debata o temi “Sprovođenje Zakona o upotrebi jezika na Kosovu”.
 
Gost debate je bio poverenik za jezike Slaviša Mladenović koji je o pravu na upotrebu srpskog, kao službenog jezika na Kosovu, kao i mnogobrojnim problemima koji se sreću na terenu s tim u vezi, razgovarao sa 12‐oro osoba srpske nacionalnosti, oba pola, različitog stepena obrazovanja i godina starosti.
 
Mada je Zakon o upotrebi jezika ocenjen kao veoma moderan i da doprinosi očuvanju identiteta i unapređenju položaja nevećinskih zajednica na Kosovu, postoje ozbiljne pravne i faktičke prepreke u njegovom sprovođenju, istaknuto je u debati.
 
S druge strane, izrada sistemskih rešenja koja će dugoročno rešiti pravo na korišćenje maternjeg jezika u svim javnim postupcima, kao i princip ravnopravnosti srpskog u odnosu na albanski jezik, su dugoročni procesi u kojima treba da budu uključeni mnogobrojni relevantni faktori, između kojih i građansko društvo i sredstva informisanja, zaključeno je na debati.
 
Poverenik za jezike, Slaviša Mladenović je ovom prilikom  pozvao obrazovne institucije, medije i nevladine organizacije na saradnji u pogledu doslednog poštovanja zakona o jeziku.
 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni