DA SE OSUMNJIČENI BRANE SA SLOBODE
06/02/2014|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 05.februar - Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da privođenja Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića uoči izbora u Kosovskoj Mitrovici unose nemir i apelovao na Euleks da dozvoli da se ljudi brane sa slobode.
Vulin je, govoreći o predizbornim radnjama za izbor gradonačelnika Kosovske Mitrovice, ocenio da stvari idu svojim tokom, ali da zatvaranje Olivera Ivanovića menja situaciju, jer je reč o pretnji silom koja nema uporište u pravu i da se, uz to, ne zna ni da li su birački spiskovi odgovarajući.
Ministar bez portfelja zadužen za KiM je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da Ivanović ostaje kandidat za predsednika Severne Mitrovice, bez obzira na to što je u pritvoru.
Vulin je podsetio i da je Euleks na severu Kosova priveo penzionisanog pukovnika Ministarstva unutrašnjih poslova Dragoljuba Delibašića iz Kosovske Mitrovice, kome se stavljaju na teret ista krivična dela kao i Ivanoviću i ocenio da sve to unosi nemir u Kosovskoj Mitrovici.
Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju istakao je da Vlada Srbije preduzima sve što je u njenoj mogućnosti.
"Zahtevamo od međunarodne zajednice da jednostavno poštuje sopstvena pravila, a to znači da ima isti odnos prema Srbima i prema bilo kom drugom", naglasio je Vulin.
Prema njegovim rečima, hapšenje Ivanovića formalno pravno ne utiče na regularnost izbora u Kosovskoj Mitrovici, ali utiče u političkom smislu, a na odziv birača može da utiče i to što su 23. februara Zadušnice, zbog kojih će biti odsutno polovina građana Mitrovice.
Vulin je izrazio uverenje da Srbi neće dozvoliti da ne bude izabran srpski gradonačelnik Kosovske Mitrovice i ocenio da je kandidat Građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić odličan i da će doprineti razvoju Kosovske Mitrovice.
Govoreći o vanrednim parlamentarnim izborima za Skupštinu Srbije 16. marta, Vulin je rekao da postoji dobar model od prošlog puta i da je razgovarao sa predstavnicima OEBS-a i da nema nikakvih prepreka.
Vulin je juče rekao da za organizaciju tih izbora na Kosovu i Metohiji već postoji odličan model koji se u praksi pokazao uspešnim na izborima iz 2012. godine.
"Videćemo da li će Priština pokušati da pravi prepreke, ali što se tiče međunarodne zajednice, izbori su spremni, što se tiče Vlade Srbije izbori mogu da počnu sutra", rekao je Vulin i dodao da postoji spremnost svih strana i da ne očekuje probleme.
Vulin, koji je i lider Pokreta socijalista, najavio je da će njegova koalicija, koju predvodi predsednik SNS Aleksandar Vučić, voditi pristojnu kampanju, u kojoj neće obećavati ono što ne može da uradi i da se neće baviti protivnicima.
Međutim, kako je dodao Vulin, na primeru problema proteklih dana sa snegom u Vojvodini "vidi se da će se protivnici baviti samo nama".
"Naša koalicija zaista ima sve razloge da očekuje izuzetan rezultat", dodao je Vulin.  Izvor: Tanjug

 


PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni