BRISELSKI SPORAZUM NUDI POLITIČKO REŠENJE
27/01/2014|Autor: Administrator|
|

BRISEL, 27. januara  - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas u Briselu ocenio da "istorijski sporazum Beograd-Priština nudi političko rešenje za okončanje svih postojećih razmimoilaženja".  Rasmusen je to stavio do znanja u godišnjem izveštaju o delovanju NATO i prilikama u svetu, naglasivši da sporazum Beograd-Priština "uz posredovanje Evropske unije rešava niz pitanja u cilju normalizacije odnosa i poboljšanja situacije na severu Kosova". 
Generalni sekretar Atlantskog saveza je takođe ocenio da je u 2013. godini došlo do napretka ka uspostavljanju bezbednijih prilika na Kosovu i podvukao da će Kfor i dalje biti "poluga za suštinsko omogućavanje političkog procesa na Kosovu koji dvema stranama jamči zaštitu i bezbednu situaciju". 
Čelnik NATO je ukazao na to da je Kfor brzo razmešten na lice mesta kad je u novembru došlo do napada NA  biračka mesta u severnojMitrovici i da je zatim pružio podršku organizovanju novih izbora.  Kfor je, kako je dodao, garantovao slobodu upućivanja glasačkih kutija ka centrima za prebrojavanje. 
Rasmusen je istakao da je Savet NATO u julu prošle godine proglasio da su "Bezbednosne snage Kosova dostigle  potpunu operativnusposobnost" i napomenuo da su BSK "profesionalne multietničke snage stavljene pod civilni nadzor i opremljene lakim naoružanjem", a da su u odnosu na policiju BSK prevashodno zadužene za civilnu  aštitu, uništavanje eksploziva i municije zatim za gašenje požara i druge humanitarne misije.  Rasmusen je nagalsio da "Atlantski savez podržava BSK u novoj fazi njegovog razvoja" i da će i dalje "doprinositi miru na Kosovu u skladu sa mandatom UN". 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni