Briselski dijalog - kuda idemo?
06/04/2018|Autor: Administrator|
|

Aktuelna politička situacija na Kosovu nakon hapšenja direktora kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici bila je tema nove epizode emisije Sporazum. O nedavnom incidentu na severu Kosova govorili su predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković, analitičar iz Prištine Krenar Gaši i njegov kolega iz Beograda Marko Savković.

Predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatra da je tokom hapšenja direktora kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici upotrebljena prekomerna sila. Dodaje i da je nakon ovog događaja, poverenje u institucije zadužene za bezbednost, u velikoj meri opalo.

„Hapšenje gospodina Đurića je imalo za cilj da demonstrira neprofesionalnost, preteranu upotrebu sile, dominaciju mržnje, i da kod stanovništva ponižavajući njega, izazovu antagonizam Srba i Albanaca jednih protiv drugih, da izazove antagonizam srpske države i srpskog društva u odnosu na albance sa prostora Kosova i Metohije“.

Analitičar iz Prištine Krenar Gaši ističe da je za Kosovo veoma važno da se incident u Mitrovici razjasni. To, kako kaže, međutim, nosi i određene probleme.

„Ako Vlada utvrdi ko je tačno dao nalog za hapšenje gospodina Đurića, onda će morati da razjasni i ko nije  dao takvo naredjenje kada je gospodin Djurić  prošlog puta boravio na Kosovu uprkos zabrani. Znamo da je ranije odbijen ulaz od strane organa u Prištini i to se ostavlja po strani, kao pitanje koje je manje važno. Nije toliko važno ko je dao nalog i mislim da je to razlog zašto se o tome ne podiže veliko pitanje u albanskoj javnosti na Kosovu“.

Marko Savković analitičar iz Beograda ne očekuje istragu povodom hapšenja Marka Đurića. Smatra da je, na neki način, ovakav događaj bio potreban i jednoj i drugoj strani.

„Mislim da je i jednoj i drugoj strani potreban jedan tajm-aut. Strategijom, Evropska unija nije ostavila prostora za tajm-aut. Nemačka kao jedna od vodećih zemalja, možda i vodeća zemlja kada je Srbija u pitanju, takođe ne želi da ostavi prostor za taj tajm-aut, a on je Beogradu očajnički potreban. Imao sam prilike da učestvujem pre nekoliko dana  u jednoj od tih rundi unutrašnjeg dijaloga u Beogradu i video sam zapravo, u kojoj meri ono što je sada nastalo ili oko stola Beogradu ne odgovara. Naravno, iz toga će svako izvuči odrađene zaključke ali opasno je, jer ja ne mogu da prihvatim da ovakva situacija može biti dogovorena, izrežirana i kontrolisana.

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije, uhapsili su 26. marta u Kosovskoj Mitrovici direktora kancelarije za KiM Marka Đurića i sproveli ga na ispitivanje u policijskoj stanici u Prištini, nakon čega je proteran sa Kosova. Đurić je, uprkos zabrani boravio na Kosovu kako bi prisustvovao skupu u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Emisija Sporazum emituje se svake druge srede od 21:00 na programu televizija Kim, Mir, Most, Herc, Puls i Mitrovica a mozete je pogledati OVDE

 

Video



PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni