BEZ PODATAKA ZA 1.750 NESTALIH
09/12/2013|Autor: Administrator|
|

BEOGRAD, 9. decembra - Na teritoriji Kosova i Metohije za vreme oružanih sukoba nestalo je oko 1.750 osoba o kojima još nema nikakvih podataka, rekao je danas predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. 
"Ne pravim razliku među nestalima, ali mi moramo istaći ovo, jer su srpske žrtve uvek u drugom ili trećem planu", kazao je Odalović I dodao da se među nestalima nalazi više od 529 nealbanaca. On je na tribini Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji održanoj u Beogradu rekao da u Skoplju postoje arhive
oslobodilačke vojske Kosova do kojih će Komisija pokušati da dođe kako bi se "rasvetlili zločini i došlo do istine". 
Profesor Pravnog fakulteta u Prištini Dušan Čelić pročitao je krivičnu prijavu koja je odbijena jer zakon Kosova ne predviđa kaznu za kidnapovanje i pozvao državu i predstavnike Evropske unije da na to reaguju. 
"Ovo je državni, društveni i javni problem, a zato što se ne prepoznaje tako, imamo nesolidarno društvo koje ne saoseća sa tuđim problemima i ne može da bude demokratsko", rekao je Čelić.  
Zaštitnik građana Srbije Saša Janković podsetio je da je ovo pitanje državne, odnosno kolektivne i pojedinačne savesti i da on nema nadležnost na teritoriji Kosova.  Zamenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović ocenio je da u slučaju nestalih osoba na Kosovu ne treba da bude zabranjeno komentarisanje sudskih odluka koje donose međunarodne organizacije. 
 

PROGRAM TV MREŽE

Agrar Slobodno Srpski Nezavisna TV Mreža Kosnet Info Koreni